Ett rum dit människor går för att vara med sitt inre

 

När jag medverkar i kyrkan en söndag vid gudstjänsten, med mina sånger och kanske med min fiol också, får jag vara en del i ett särskilt lyssnande. Vi lyssnar på varandra och oss själva. Ord, toner och tystnad. Det som är inskrivet ska ske och sägas. Och det som är unikt för just detta ögonblick, med alla oss som är där.

Kyrkoårets ord för de olika söndagarna ger temat för dagen, och jag försöker förstärka och ingå i flödet med valet av musik och text. Ofta har jag träffat kyrkomusikern och kanske även prästen några dagar innan. Det är fint att samverka och få ingå i en förutbestämd ram, en ritual, som ändå ger mycket frihet och utrymme att låta musiken flyga fritt i kyrkorummet.
Ett rum dit människor går för att vara med sitt inre. Det känns alltid som ett stort förtroende att få sjunga och spela på gudstjänst.

En gång jag minns speciellt var jag särskilt berörd av det jag sjöng. Kyrkan var stor,
de som satt närmast satt bara ett par meter ifrån mig, och dem längst bort kunde jag inte urskilja ansiktet på. Närheten och avståndet samtidigt gjorde att jag fick ta sats för att våga nå ut till alla med mitt uttryck. Det var självupplevda ord, och tårarna var inte långt borta, samtidigt helt under kontroll. Redan efter första frasen såg jag en man på första raden mjukna i ansiktet och hastigt böja sig ner. Efter gudstjänsten kom en kvinna fram med tårade ögon och tackade. När man vågar vara där, nära strimman inuti där sorg och glädje strömmar så nära varann. Då kan våra inre mötas, beröra varandra.

I vår ska jag medverka på gudstjänst, med mina egna sånger och med fiolen.
Huddinge kyrka söndag 24 februari kl 10, i Centrumkyrkan i Tumba söndag 31 mars kl 11, och i Viksjö kyrka i Järfälla, söndag 26 maj kl 11.
Det ser jag fram emot.

Katarina kyrka 2

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s